Hoe het allemaal begon…

Meise 1964

Het was niet gemakkelijk om in Meise met een judoclub te starten. Er waren geen lokalen vrij, zodat er moest gezocht worden naar een ruimte om de judosport te kunnen beoefenen. In 1964 werd er uiteindelijk gestart met een beperkt aantal liefhebbers. Hun eerste judozaal was een oude schuur in de Krogstraat (nu n° 40) onder leiding van Jef Mathijs zwarte gordel uit Strombeek-Bever. Regelmatig kwamen deze liefhebbers samen om de eerste judogrepen in te oefenen. Na een paar jaartjes werd Jef Mathijs vervangen door Jean Claude Algoet, eveneens zwarte gordel. De judoclub verhuisde inmiddels naar het chiroheem in de Krogstraat.

Enige tijd nadien werd J.C.Algoet vervangen door Jef De Mayer judoleraar in Kapelle op-den-bos, de zoveelste verandering in de technische leiding van een klein judoclubje met een 15-tal judoka’s.

Judoclub “Mansio” te Meise 1970

In het begin van het jaar ’70 wordt Jozef Aerts, zwarte gordel en Bloso-trainer, als nieuwe inwoner van Meise gevraagd om de technische leiding over te nemen in de Judoclub van Meise. Hij was jaren judoleraar bij de Rijkswacht van Brussel en had zich vervolmaakt als leraar in de verschillende Oosterse vechttechnieken.

Door de komst van Jozef Aerts werden er verschillende veranderingen in het beleid van de judoclub gebracht. De club veranderde van locatie door naar de overdekte speelplaats van de meisjesschool (Sint Maarten) te verhuizen en daar haar intrek te nemen, de judoclub ontplooide zich tot een populaire judoclub van meer dan 60 leden, die ingedeeld werden in verschillende leeftijdsgroepen. Er werd een bestuur gekozen en de stichtingsvergadering had plaats op 23 maart 1970

De clubnaam ‘Mansio‘ werd aangenomen. Mansio is de oorspronkelijke naam van Meise (Mansio = vestiging of versterking). Als embleem en erkenningsteken werd de brug over de autostrade gekozen. Dit kenteken is een symbool voor de splitsing van Meise met de aanleg van de nieuwe autoweg A12 . Deze autoweg, dwars door Meise, splitste onze gemeente in twee delen.

In mei 1970 werd Judoclub Mansio aanvaard als V.Z.W. nummer 4177/77.


Sporthal in Meise

In april 1972 werd de nieuwe sporthal, het Willy Vandenberghecentrum ingehuldigd. Niettegenstaande de judoclub bleef groeien, had het toenmalig Gemeentebestuur geen gunstig advies gegeven voor de aanbouw van een aangepaste judozaal. De overdekte speelplaats van de jongensschool was de uiteindelijke bestemming, met de verplichting driemaal per week honderd judotapijten te leggen en terug op te bergen. De 100 tatami’s stonden in stand-by op 3 karren in de gang van de school, zij werden telkens vervoerd tot in de overdekte speelplaats.

 

In september 1972 werd Jozef Aerts verkozen als voorzitter van de judoclub Mansio. Zijn grote ambitie was een aangepaste judozaal in Meise. Verschillende jaren heeft hij regelmatig de Burgemeester en het Schepencollege uitgenodigd om hen te overtuigen van de noodzaak een judozaal te bouwen met een vastliggende judomat. Ter gelegenheid van deze bezoeken reikte judoclub Mansio regelmatig ere-gordels uit aan verschillende medewerkers van de judosport in Meise, ook verschillende Gemeenteraadsleden ontvingen een ere-gordel.

Bouw judozaal 1982

In 1980 werd er uiteindelijk overeg gepleegd met het Gemeentebestuur en de Directie van Sport en Rercreatie om een judozaal te bouwen in Meise. Na een bijzondere Gemeenteraad werden de plannen goedgekeurd en werden de werken algauw aangevat.

Uit erkentelijkheid aan het Gemeentebestuur van Meise voor de bouw van de nieuwe judozaal werden verschillende zwarte ere-gordels uitgereikt aan:
– Armand Van Vuchelen Burgemeester + 1976 – 1984
– Xavier Olbrechts + Schepen van Financiën
– Marcel Belgrado Schepen van Jeugd en Gezin

De judoclub is sinds de opening van de nieuwe zaal steeds blijven groeien. Met een gemiddelde ledenaantal van 170 leden is zij gerangschikt bij de grootsten van België. De judolessen staan open vanaf de leeftijd van 6 jaar. Met vijf nationale kampioenen, 20 regionale medailles, 75 provinciale medailles en 25 zwarte gordels verdeeld in verschillende DAN graden heeft judo Mansio een prachtige palmares.

Nieuw embleem van Judo Mansio

In 1982 werd een tweede embleem gekozen voor de club. Twee judoka’s voeren een schouderbeweging uit ( morote-seoi-nage ) omkaderd door een vredespoort ‘Tori’ genoemd, met op de achtergrond de Japanse rijzende zon.

Verhuis naar Wolvertem 2013

Judo Mansio moet noodgedwongen op zoek naar een nieuwe locatie. Door de uitbreiding van “de Leertuin” is Judo Mansio haar judozaal kwijt. Lees hier het krantenartikkel. Ondertussen heeft judo Mansio groen licht gekregen om zich te vestigen in “de Sportschuur” te Wolvertem.